Column: Champagne Showers

2014 is al weer bijna voorbij en oud en nieuw is in zicht. Het einde van het jaar is altijd een moment van bezinning en reflectie, en natuurlijk van de “lijstjes”. De beste dit van het jaar, de beste dat van het jaar en natuurlijk de Top 2000. In mijn laatste column van het jaar ga ik eens niet vertellen hoe ik het afgelopen jaar beleefd heb, of wat de beste wijn was die ik het afgelopen jaar gedronken heb. Nee, ik wil deze column gebruiken om iedereen die van plan is om met Oud & Nieuw “verplicht” champagne te gaan drinken (“Ik vind champagne eigenlijk niet lekker, maar ja met Oud & Nieuw hoort het erbij”) een aantal tips te geven. 

 

Ten eerste als je het echt niet lekker vindt, drink het dan gewoon niet. Waarom zou je, je zelf dat aan doen? Ik lust geen banketstaaf, en ik ga ook echt geen banketstaaf eten met Sinterklaas “omdat het er nou eenmaal bij hoort”. Je kunt ook prima proosten met een andere drank. Desnoods neem je een glas Jip en Janneke champagne.

 

Ten tweede wil ik iedereen die alleen met Oud & Nieuw champagne drinkt en het niet lekker vindt, vragen om eens na te denken over waarom ze het niet lekker vinden. De kans is namelijk groot dat zij de champagne “zuur” en “wrang” vinden. En dat is helemaal niet zo vreemd. Champagne is, inderdaad, hoog in zuur. Sterker nog het is een van de belangrijke kenmerken van de drank. Maar als je de hele avond zoete oliebollen aan het eten bent, en je, je smaak receptoren hebt “vervuilt” met (poeder) suiker, dan is het niet raar dat deze receptoren de gigantische tegenstrijdige zuren niet zo fijn weten te verwerken.

 

Daarom raad ik het dan ook af om een dure fles champagne te kopen voor Oud & Nieuw. Of blijf van de oliebollen af. Mocht je toch oliebollen willen eten, en de wijn – spijs wetten willen volgen, neem dan een zoete champagne, of een andere zoete mousserende wijn zoals Moscato d’Asti. Overigens is dure champagne niet per definitie beter of lekkerder dan goedkope champagne. Laatst heb ik dit mogen ervaren bij het blindproeven van verschillende mousserende wijnen. Hierbij werd de dure “Cristal” – champagne van Louis Roederer, je weet wel de champagne in de doorzichtige fles waar alle rappers gek op zijn, door een grote groep mensen gedegradeerd tot goedkope prosecco.

 

Natuurlijk is champagne ook een kwestie van smaak. En er zijn dan ook veel verschillende soorten Champagne, wat verder gaat dan alleen witte- of rosé champagne. Je kunt alle kanten op. Een aantal weken geleden, tijdens een korte trip naar de Champagne in Frankrijk, waar de gelijknamige drank uiteraard vandaan komt, heb ik een proeverij gehad van 14 verschillende soorten champagne. En allemaal waren ze weer anders.

 

Ga deze drank dan ook ontdekken en beschouw het niet als een jaarlijks terugkomende verplichting. Maar wat je ook op 31 december drinkt geniet ervan!

 

Tot slot wens ik iedereen alvast een gelukkig, bruisend en heel gezond Nieuwjaar!!

 

Salute!