Column: Hoofdpijnwijn

Sinds mensen in mijn omgeving weten dat ik iets van wijn weet, krijg ik regelmatig de opmerking “ik krijg altijd hoofdpijn van wijn”. Meestal geef ik dan als, grappig bedoelt, antwoord “nou dan moet je óf minder óf gewoon meer drinken, dan voel je de hoofdpijn op een gegeven moment niet meer”.  Vaak wordt mijn poging tot humor weggelachen en krijg ik vervolgens de vraag “van welke wijn, krijg ik nou geen hoofdpijn?” erachteraan. 

 

Hoofdpijn en wijn het komt voor, en het kan verschillende redenen hebben. 1 ervan is dat wij als (gierige) Nederlanders maar gemiddeld(!) € 2,67 voor rode wijn en € 2,47 voor witte wijn over hebben. En daar krijg ik dan weer hoofdpijn van.

Ik kan mij herinneren dat ik in een oude column al eens heb verteld dat het voor een wijnboer al snel € 3,- kost om überhaupt een fles wijn te maken. Een fles wijn voor € 2,67 is dus eigenlijk helemaal niet mogelijk, en toch liggen of staan ze in de winkel. Dit soort wijnen zijn vaak verre van biologisch, niet dat dat nou altijd moet, maar er worden allerlei soorten trucs uitgehaald om deze goedkope wijnen te maken.

 

We weten allemaal dat kwantiteit onder gaat voor kwaliteit, en hoe meer wijn er van 1 oogst gemaakt wordt hoe dunner deze wijn zal zijn. Dit geldt voor zowel de smaak als de structuur. Om de wijn zo goedkoop mogelijk aan te bieden moet er toch heel veel wijn van 1 oogst komen, en om dan een wijn te maken die ook nog ergens naar smaakt zijn er toch wel echt hele bijzondere druiven nodig. Oftewel niet mogelijk, en een producent zal hiervoor (goedkope) hulpmiddelen (lees toevoegingen) nodig hebben. Ik kan mij zo voorstellen dat deze, veelal chemische, hulpmiddelen zomaar voor een bonkend hoofd kunnen zorgen.

 

Een andere oorzaak van hoofdpijn na de wijn kan zijn dat iemand allergisch of gevoelig voor sulfiet is. Sulfiet komt voor in wijn, de stof is nodig om wijn te maken en zelfs al zou een boer geen sulfiet toevoegen aan de wijn, zit het er nog in. Sulfiet komt namelijk ook gewoon voor in een druif. Er bestaan tegenwoordig wel middeltjes om het sulfiet uit je wijn te halen, maar vaak zijn dit middeltjes die je aan je wijn toe moet voegen, en het zou mij een raar gevoel geven om iets in mijn glas wijn te gooien.

 

Dus hierbij mijn tips tegen hoofdpijn na de wijn: geef eens wat meer geld uit voor een goede fles wijn, vermijd die goedkope fles rood die zo mooi onderin het schap staat en ga eens langs een wijnspeciaalzaak. Als dit niet tegen de hoofdpijn helpt, zou je wel eens allergisch of gevoelig voor sulfiet kunnen zijn. Probeer dan eens een glas champagne, hier zit namelijk de minste hoeveelheid sulfiet in. Heb je nog last van hoofdpijn, stop dan met wijn drinken (daar moet je toch niet aan denken!?). Of koop een familypack paracetamol en neem de hoofdpijn voor lief.

 

Salute!