Column: Medaille stress

“Ik neem toch maar die wijn, want die heeft een medaille gewonnen”. Ik heb uit betrouwbare kring vernomen dat dit echt gebeurd. En ergens lijkt het ook logisch dat een wijn met een medaille beter is dan een wijn zonder medaille. Het hele punt is alleen, dat dit niet zo hoeft te zijn. 

 

Als ik in een willekeurige supermarkt bij de wijnafdeling sta, kan ik zeker tussen de 5 en de 10 verschillende wijnen vinden die al dan niet een bronzen, zilveren of gouden medaille hebben gewonnen. Bij een slijter of wijnspeciaalzaak is dit al niet anders. Ik snap dat er verschillende wijnconcoursen / wijnfestivals zijn die allemaal medailles uitdelen en dat deze ook, naar alle waarschijnlijkheid, gebruik maken van verschillende categorieën. Wat resulteert in een grote hoeveelheid te verdienen medailles. Maar als er zoveel verschillende wijnconcoursen en wijnfestivals zijn die allemaal medailles uitdelen, hoeveel is zo’n medaille dan waard?

 

Een wijn doet pas mee met een wijnconcours als een wijnboer of wijnhandelaar de wijn voor het concours opgeeft. Met andere woorden; een wijn die misschien wel beter is maar niet is opgegeven voor het concours wint geen medaille. Aan de andere kant, als je als tennisser niet mee doet aan toernooien kun je deze ook niet winnen en zul je ook nooit bekend staan als de beste. Maar goed het kan natuurlijk ook zo zijn dat je het gewoon leuk vindt om een balletje te slaan en toch geen plek hebt voor al die trofeeën.

 

Een wijnfles met een sticker en daarop de gewonnen medaille(s) ziet er voor een consument interessant uit en levert je waarschijnlijk meer verkoop op. Maar er zijn zat wijnboeren die helemaal geen zin hebben om alle concoursen en festivals af te lopen, en gewoon lekker wijn willen maken.

 

Een medaille op een fles wil dus echt niet zeggen dat de wijn altijd beter is dan een fles zonder. Ik laat me er dan ook vrijwel niet door leiden. Een wijn met een medaille heeft zich met nog een aantal andere wijnen ingeschreven voor een toernooitje en was op die dag van die wijnen de beste. Ik ga liever op zoek naar dat, onontdekte, verborgen talent, wat ergens op een achterafveldje een balletje staat te slaan.

 

 

Salute!