Column: Wijn veilig of wijn niet

Met een titel als dit, verwacht je natuurlijk een column over verantwoord wel of geen alcohol drinken. Wat uiteraard een heel belangrijk onderwerp is. Dus bij deze: rij geen auto als je alcohol op hebt, regel een BOB of reis met het OV!

Zo, nu we dat hebben gehad ga ik over op een ander onderwerp waar, in mijn ogen, de waarschuwing “Wijn veilig of wijn niet” ook zeker van toepassing is. Namelijk: online wijnveilingen. 

 

Wijnveilingen bestaan al verschrikkelijk lang en grote veilinghuizen als Christie’s en Sotheby’s hebben grote bedragen voor oude tot heel oude flessen opgehaald. Deze wijnveilingen zijn dan ook voor de rijken der aarden en dan vooral degene die zich interesseren in wijn.

Tegenwoordig zijn er echter wijnveilingen te vinden die een stuk toegankelijker zijn voor de “gewone” mens.

 

Zo kan je op sites als bijvoorbeeld Catawiki bieden op de gekste dingen. Van schilderijen tot sport memorabilia, en dus ook wijn.

Ik vind dit aan de ene kant een goede zaak, omdat er op deze manier flessen wijn in real life beschikbaar worden die je normaal gesproken alleen via Google te zien krijgt. Zo staan er met regelmaat flessen Chateau Haut-Brion, Chateau Mouton-Rothschild en Chateau Lafite-Rothschild op de veiling. Laatst zag ik zelfs een fles Romanee-Conti (!) voorbij komen. Het uitroepteken staat erbij omdat deze wijn op nummer 2 staat in de lijst met allerduurste wijnen ter wereld.

 

Aan de andere kant schuilt er, juist omdat iedereen op de wijnen kan bieden, ook een gevaar in. Prijzen voor slechte of mindere jaren kunnen (veel) hoger uit gaan vallen dan dat ze daadwerkelijk waard zijn. En als je als, al dan niet beginnend, wijnliefhebber geen idee hebt van oogstjaren, kan je behoorlijk het spreekwoordelijke schip in gaan.

 

Ook bestaat het gevaar dat je een fles, in een slechte conditie, voor veel te veel geld koopt. Dit is vooral een gevaar wanneer je een fles wijn via Marktplaats bij een particulier wil kopen. Er staan zat flessen wijn te koop die jaren lang slecht zijn bewaard omdat de verkoper geen flauw benul had over hoe je een fles wijn moet bewaren. De fles heeft hij of zij dan ooit gekregen of van opa uit zijn wijnkelder geërfd en vervolgens in de vensterbank of naast de openhaard neergezet.

 

Dus ik kom terug op mijn waarschuwing. Wanneer je via online wijnveilingen of Marktplaats een fles wijn wil kopen. Zorg dat je weet wat de fles waard is en hoe deze bewaard is. Wijn veilig of wijn niet!

 

Salute!