Column: Wijnroulette

Willen alle kroegen, barren en andere uitgaansgelegenheden a.u.b. stoppen met het verkopen van bagger-wijn!? Anno 2014 (bijna alweer 2015) is dit echt helemaal nergens voor nodig. Niet elke bar hoeft een wijnbar te worden en kroegen hoeven ook echt geen Sommelier in dienst te nemen, maar hoe moeilijk kan het zijn om een fatsoenlijke witte-, rode- en rosewijn aan je gasten te schenken? 

 

Niet iedereen is een wijnliefhebber en veel mensen drinken in een kroeg of bar een biertje. Maar steeds vaker hoor ik dat mensen, tijdens het stappen, bier drinken omdat de wijn gewoon smerig is. En dat vind ik jammer, helemaal in een tijd waarin het drinken van wijn steeds populairder wordt en er ook steeds meer mensen wijn gaan drinken. Natuurlijk zijn er ook zat wijnbarren te vinden, dat weet ik wel, maar het is een beetje een principe kwestie geworden. Waarom heeft een gemiddelde kroeg wel 3 verschillende bieren op de tap en dan ook nog de keus uit verschillende bieren uit fles, en heeft de wijndrinker in dezelfde kroeg alleen de keus uit een smerige witte wijn, een smerige rode wijn of een smerige rosé?

 

Als je als kroeg of bar maar 1 witte-, 1 rode- en 1 rosé wijn schenkt, zorg dan in ieder geval dat deze te drinken is! Het is echt niet nodig om een Premier Cru uit de Bordeaux, een Grand Cru uit de Bourgogne of een andere hoge wijn waar dan ook vandaan, op je wijnkaart te zetten of überhaupt een wijnkaart te hebben. Maar zelfs in de supermarkten zijn tegenwoordig voor een klein prijsje redelijke wijnen te vinden. En dat zijn dan nog consumenten prijzen ook, de inkoopprijs mag dan helemaal geen argument zijn om smerige wijn in te kopen toch?

 

Ik wil niet alle kroegen en barren over één kam scheren. En er zijn echt wel etablissementen waar ze wel drinkbare tot goede wijn schenken. Maar er zijn er ook zoveel die dit niet doen, het is bijna een soort Russisch roulette wat je speelt als je een willekeurige bar binnen loopt om een wijntje te gaan drinken.

 

Elke keer als je een glas wijn besteld en je neemt de eerste slok, is het net of je de trekker van de revolver overhaalt. En dan is het hopen dat de kogel niet in de kamer zit. Gelukkig is deze vorm van roulette iets minder schadelijk voor de gezondheid maar erg leuk is het niet.

 

En ik snap het ook gewoon niet. Bijna iedere groothandel heeft tegenwoordig een vinoloog, of in ieder geval iemand die verstand heeft van wijn en het inkopen hiervan, in dienst. Vragen de kroeg- of bar eigenaren hier dan nooit advies aan? Of interesseert het ze gewoon niet wat voor wijn ze inkopen?

 

Dus hierbij mijn oproep aan een ieder die in het bezit is van een bar, kroeg of andere uitgaansgelegenheid of aan degene die de inkopen bij een van deze etablissementen doet; Doe iets meer je best om fatsoenlijke wijn te schenken, want slechte wijn schenken is in de huidige tijd echt helemaal nergens voor nodig. En geen enkele wijndrinker zit op een spelletje wijnroulette te wachten!

 

Salute!