Dure wijnen

Niet iedereen zal de namen van de wijnen kennen, maar iedereen heeft wel eens een film gezien waarin een aristocratisch type, rijke bad guy, rijke zakenman, wijnkenner of iets dergelijks, heel interessant aan de ober om een fles “zus” uit het jaar “zo” vraagt. De wereldberoemde wijnen waar gigantische bedragen per fles voor worden neergeteld. In tegenstelling tot veel film personages zijn deze wijnen alles behalve fictie en bestaan ze echt.  

Vrijwel het grootste gedeelte van de dure wijnen komen uit Frankrijk en dan vooral uit de gebieden Bourgogne en Bordeaux. Maar ook andere gebieden in Frankrijk leveren (zeer) dure en beroemde wijnen.

Zoals de Champagne streek, hier vinden we de onder andere de eerder genoemde Louis Roederer Cristal, of de Bollinger Renaudin Extra Quality Brut (James Bond is er gek op) of de duurste champagne ter wereld op dit moment, de Krug Clos d’Ambonnay (€ 2161,17 per fles). Hoe heten de wijnen en wat kosten ze? We zullen een aantal van deze beroemde en dure wijnen bespreken.

 

Top Bourgogneshenri-jayer-richebourg-grand-cru-cote-de-nuits-france

De website wine-searcher.com houdt een lijst bij van de 50 duurste wijnen ter wereld. Deze lijst is gebaseerd op de gemiddelde marktprijs per fles ongeacht het wijnjaar. 38 van de 50 wijnen op deze lijst komen uit de Bourgogne. De lage productie en de vele vraag naar Bourgogne wijnen heeft hier uiteraard mee te maken. De productie ligt namelijk vele malen lager dan die van, bijvoorbeeld, de Bordeaux. Om een nog duidelijker beeld te schetsen over de dominante rol van de Bourgogne wijnen, wat prijs betreft; in de top 10 staan er 7(!).

Romanee-ContiVoor het luttele bedrag van € 13857,97 staat met stip op 1 de Henri Jayer Richebourg Grand Cru uit de Cote  de Nuit. Op 2 staat misschien wel de bekendste Bourgogne wijn, de Domaine de la Romanée Conti Romanée Conti Grand Cru. Deze wijn brengt gemiddeld € 11852,72 op per fles. Hierna vinden we nog een wijn van Henri Jayer, namelijk de Henri Jayer Cros Parantoux Premier Cru uit Vosne-Romanée. Deze wijn komt van een wijngaard van maar één hectare groot en kost gemiddeld € 7983,11 per fles.

Zoals gezegd staan er in de top 10 van de duurste wijnen ter wereld, 7 wijnen in die uit de Bourgogne komen. 1 hiervan is er maar wit en dat is de Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru. Deze witte Bourgogne, gemaakt van de Chardonnay druif, komt van het beroemde Puligny-Montrachet landgoed en kost gemiddeld € 5068,48 per fles.

 

De overige Bourgogne wijnen uit de top 10 zijn:

Domaine Leroy Musigny Grand Cru, gemiddelde prijs per fles: € 4762,58

Domaine George & Christophe Roumier Musigny Grand Cru, gemiddelde prijs per fles: € 4436,-

Domaine de la Romanée-Conti Montrachet Grand Cru, gemiddelde prijs per fles: € 4108,48

 

De grote 5 uit de Bordeaux lafiterothschild1869

Ook uit de Bordeaux komen grote, bekende, en mede daarom dure wijnen. Een groot deel van deze wijnen komen van de linkeroever van de rivier de Gironde en Garonne (de Medóc), en staan bekend als de premier cru classés. Deze classificatie is in 1855 ter ere van de wereld tentoonstelling in Parijs opgesteld. Hierbij werden de duurste wijnen, die als beste werden beschouwd, onderverdeeld in 5 groepen. Namelijk de premier cru’s tot en met de cinquieme cru’s, hierbij kregen de beste/duurste wijnen uiteraard de premier cru status.

 

De 5 premier cru’s met hun prijzen:

Chateau Lafite Rothschild uit Pauillac gemiddeld per fles € 898

Chateau Latour uit Pauillac gemiddeld per fles € 698

Chateau Margaux uit Margaux gemiddeld per fles € 591

Chateau Mouton Rothschild uit Pauillac gemiddeld per fles € 539

Chateau Haut Brion uit Pessac-Leognan gemiddeld per fles € 515

 

Naast deze rode wijnen komen er ook dure zoete dessert wijnen uit de Bordeaux, de absolute topper in zowel kwaliteit als in prijs is de Chateau d’Yquem uit de Sauternes. Deze beroemde zoete wijn kost gemiddeld € 451,- per fles.

 

De linkeroever van de Bordeaux 

Als er een rechteroever is, is er ook een linkeroever. Hier bevinden zich onder andere de gemeenten St. Emillion en Pomerol. Deze twee gemeenten leveren een aantal wijnen waar ook flink wat geld voor neergeteld mag/moet worden.ausone Zo betaal je voor een Chateau Ausone (St. Emillion) gemiddeld € 688,- per fles, voor een Chateau Cheval Blanc (St. Emillion)  gemiddeld € 591,- per fles, voor een Chateau Angelus (St. Emillion) gemiddeld € 288,- per fles en voor een Chateau Pavie (St. Emillion)  gemiddeld € 272,- per fles.

Uit de gemeente Pomerol komen de enige twee wijnen uit de Bordeaux die voorkomen op de lijst van 50 duurste wijnen ter wereld. Namelijk Chateau Petrus en Chateau Le Pin. Van deze twee is Chateau Petrus met gemiddeld € 2471,- per fles het duurste en de bekendste. De wijn komt van een wijngaard van 11,5 hectare groot, die in het midden van het Pomerol gebied ligt. De bodem bevat bijzondere ijzerhoudende klei die de wijn een bijzonder karakter geeft. Wijnschrijver Clive Coates schreef in zijn boek “The Wines Of Bordeaux” over Chateau Petrus:

 

petrusIn zijn jeugd heeft de wijn veel volume en is heel krachtig, zeer geconcentreerd, tanninerijk, rijk en robuust, hetgeen in eerste instantie niet direct aan merlot doet denken. Hij heeft vaak 15 jaar of meer nodig om te rijpen. Als de wijn rijp is, kan deze waarlijk groot zijn: zeker de beste op merlot gebaseerde wijn ter wereld, met kop en schouders zelfs.”

 

Chateau Le Pin is met gemiddeld € 2184,35 per fles de tweede Bordeauxwijn die terug te le_pin_1 (1)vinden is op de lijst. Chateau Le Pin is vernoemd naar de twee pijnbomen die voor het huis staan, en is sinds 1979 eigendom van de Belgische familie Thienpont. De wijngaard is “maar” 2 hectare groot, wat vooral voor Bordeaux begrippen erg klein is. De opbrengst is als gevolg hiervan laag, jaarlijks worden er slechts 500 á 600 kisten geproduceerd. Dit heeft uiteraard een bijzonder groot effect op de prijs.

 

Dure wijnen uit andere landen 

Naast de grote hoeveelheid Franse wijnen, zijn er ook een aantal andere landen vertegenwoordigd in de top 50. Duitsland is met 4 wijnen terug te vinden. Dit zijn alle 4 dessert wijnen. Van deze 4, staan er 2 in de top 10. Namelijk de Egon Muller-Scharzhof Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese (Mosel) op plaats 4 voor € 6237,32 en op plaats 8 de Johann Joseph Prüm Wehlener Sonnenuhr Riesling Trockenbeerenauslese (Mosel) voor € 3296,54.

 

Een andere niet-Franse wijn die hoog in de lijst staat is de Screaming Eagle Cabernet Sauvignon. Deze Amerikaanse rode wijn uit Napa Valley staat voor gemiddeld €2638,24 bij jou op tafel. Dit is overigens de enige wijn,
afkomstig van de andere kant van de oceaan, in de lijst. Erg bijzonder dus. De lijst wordt afgesloten door een port uit, uiteraard, Portugal. Het gaat hier om de Quinta do Noval Nacional Vintage Port voor gemiddeld € 1069,10. Deze port wordt alleen in vintage jaren gemaakt en komt van een wijngaard van 2 hectare groot waar alleen maar wijnstokken staan die de druifluis (Phylloxera Vastrix) periode hebben overleefd.

masandra

De voorlaatste wijn op de lijst komt uit een land wat veel mensen niet snel met wijn zullen associëren, namelijk Oekraïne. Hier komt de Massandra Ai-Danil vandaan. Deze dessertwijn wordt volledig van de Pinot Gris druif gemaakt en kost gemiddeld € 1043,95. De wijn rijpt in de tunnelkelders van het Massandra wijnkasteel. Dit kasteel bevindt zich aan de kust van de Zwarte Zee in de Krim, het (wijn)gebied wat de laatste tijd helaas vooral negatief in het nieuws is geweest. De wijn werd vroeger alleen aan de keizerlijke familie geschonken.

 

De aller-aller-allerduurste

Alle hierboven genoemde prijzen zijn gemiddelde prijzen die gelden voor die wijn ongeacht het wijnjaar. Dit wil zeggen dat er dus specifieke flessen wijn voor véél meer geld over de toonbank zijn gegaan. Sterker nog, een flesje Henri Jayer Richebourg Grand Cru voor € 13857,97 is een koopje vergeleken bij de bedragen die er zijn neergeteld voor de aller-aller-allerduurste wijnen ter wereld.

Chateau-Lafite 1787

Zo is er voor één fles Chateau Lafitte uit 1787 (toen nog geschreven met 2 t’s) in 1985 € 120.000,- betaald. Dit bedrag werd betaald door de inmiddels overleden Malcolm Forbes, de toenmalige uitgever van het wereld beroemde “Forbes Magazine” (tegenwoordig geleid door zijn zoon Steve Forbes). De fles is bijzonder omdat de initialen van de derde president van Amerika, Thomas Jefferson, in de fles staan gegraveerd. Al zijn er wel verschillende theorieën over de echtheid van deze initialen. Bovendien was deze wijn op de dag van aankoop allang niet meer drinkbaar. Prijzig collector’s item dus.

 

Er zijn 3 flessen voor nog meer geld verkocht, op nummer 3 staat een Chateau Margaux uit 1787. Deze fles heeft “uiteindelijk” € 168.750,- opgebracht. “uiteindelijk”, omdat dit bedrag nooit voor deze fles is betaald. De eigenaar, wijnhandelaar William Sokolin, nam de fles in 1989 mee naar een etentje in het Four Seasons Hotel in New York waarna een ober de fles om stootte. De verzekeringsmaatschappij heeft het astronomische bedrag aan de eigenaar uitgekeerd. Scherven brengen geluk, maar daar dacht de verzekeringsmaatschappij op dat moment waarschijnlijk heel anders over. Wel goed verzekert, dat dan weer wel.

 

Op nummer 2 staat een Chateau Lafite Rothschild uit 1869. Met € 174.519,- is dit duurste 0,75 liter fles wijn (standaard wijnfles). Deze wijn werd in 2010 tijdens een veiling in Hong Kong voor dit gigantische bedrag verkocht. Dat terwijl de veilingmeester eigenlijk een bedrag van € 6000,- in gedachte had.

chevalblanc1947

Het aller-aller-allerhoogste bedrag wat er, tot nu toe, voor een fles wijn is neergelegd is € 228.201,- Dit bedrag werd betaald voor een Chateau Cheval Blanc uit 1947, wat door kenners wordt gezien als de beste Bordeaux wijn ooit. Voor dit bedrag, waar je ook een leuk huisje van kan kopen, heb je overigens wel een 6 liter fles. De wijn is naar verluid zó goed dat hij zelfs over 50 jaar nog gedronken kan worden.

 

Namaak

Net als bij dure merkkleding is er ook bij dure wijn veel namaak in omloop. Vooral in China, waar ze gek zijn op dure Franse wijnen, wemelt het van de vervalsingen. Zo worden er onder andere op grote schaal wijnen van Chateau Lafite Rothschild en Chateau Romanee Conti vervalst. Het gaat dan vaak om goedkope Franse tafelwijnen in een fles met een vals etiket. Veel producenten proberen deze fraude tegen te gaan door hun etiketten te beveiligen. Zo maakt Chateau Le Pin gebruik van speciaal papier, verschillende watermerken en onder blacklight oplichtende vezels. Mocht je dus ooit één van de, in de tekst hierboven, genoemde flessen op de kop weten te tikken. Laat dan even bij een kenner checken of je wel een echte in je bezit hebt.

 

Bron: www.wine-searcher.com