Wijnetiketten-kunde

Wijnetiketten, het etiket op een wijnfles, ze zijn er in vele verschillende vormen en maten moderne versies, klassieke versies, en alles wat er tussen zit. Het wijnetiket is een middel om een consument te laten weten wat voor wijn er in de fles zit en tegenwoordig ook zeker een (hulp)middel om de consument over te halen de betreffende fles te kopen. Maar wat zijn nou eigenlijk de regels? Mag een wijnboer doen en laten wat hij wil of zijn er strenge regels waar hij of zij zich aan moet houden? 

 

chateau_mouton_rothschild_1945

Het wijnetiket 

Als je in de supermarkt, slijterij of andere wijnspeciaalzaak staat en je kijkt naar het assortiment vliegen de drukke wijnetiketten je om de oren. Plaatjes van al dan niet fictieve châteaus, kleurrijke designs, interessante termen die eventueel met de wijn te maken zouden kunnen hebben en wat nog meer, sieren de voorkant van de wijnflessen.

Het gemiddelde wijnetiket heeft voor een niet ingewijde af en toe meer weg van een complexe wiskundige formule dan dat deze duidelijkheid verschaft. Hierdoor speelt bij veel consumenten de gedachte “als er veel op het etiket staat, zal het wel goede wijn zijn”. Helaas is dit veelal niet het geval.

 

De officiële regels

Er moet iets op een wijnetiket staan en alleen het woord “wijn” is niet voldoende. Een zestal zaken zijn verplicht om, dan wel voor- of achterop een wijnetiket te plaatsen, namelijk:

 

GEBIED OF LAND VAN HERKOMST

Waar komt een wijn vandaan? Uit welk land? En wanneer van toepassing, uit welk gebied? Een witte wijn uit de Bourgogne is bijvoorbeeld heel anders dan een witte wijn uit de Loire.

 

wijnetiket

AFKORTINGEN VOOR KWALITEITSAANDUIDINGEN 

Wat is de kwaliteit van de wijn? Is het een tafelwijntje of heeft de wijn een (veel) hogere classificatie.

 

NAAM VAN DE BOTTELAAR

Wie heeft de wijn in de fles gestopt? Volgens de wet is degene die de wijn botteld, en dit hoeft niet altijd de wijnboer zelf te zijn, de eindverantwoordelijke. Wanneer er dus iets met de wijn aan de hand is, kan je hier je beklag doen.

 

INHOUD VAN DE FLES

Hoeveel zit er in de fles? Normaal gesproken is dat 0,75 liter, maar er zijn ook kleinere en natuurlijk ook grotere flessen.

 

ALCOHOLGEHALTE
Hoeveel procent alcohol zit er in de wijn?. De ene wijn heeft meer alcohol dan de ander. Wil je een wijntje als aperitief of voor zomaar, dan wil je geen alcohol bom.

 

wijnetiket 2

PARTIJNUMMER

Het partijnummer is niet interessant bij het aanschaffen van een fles wijn, wel is het vooral voor de bottelaar handig om, in het geval van een fout in de wijn, te kunnen zien van welke serie de wijn was zodat hij deze eventueel makkelijk terug kan halen uit de handel.

 

Wat niet verplicht is, maar toch terecht vaak op een wijnetiket staat, is een jaartal. Dit is het jaar waarin de druiven zijn geoogst en is dus niet het jaar waarop de wijn in de fles is gegaan. Alleen tafelwijnen mogen geen jaartal op het etiket
voeren, omdat dit wijnen kunnen zijn die bestaan uit een melange van verschillende jaargangen. Nog iets wat niet verplicht is maar toch vaak op een etiket staat is de druif of druiven waarvan de wijn gemaakt is. Ook kan er op een etiket staan of en hoelang een wijn “houtrijping” heeft gehad.

 


Misleiding

Helaas staan er, vooral bij de goedkopere wijnen, vaak termen op een etiket die de indruk moeten wekken dat het om een speciale wijn gaat. Zo kom je nog wel eens onterecht de termen “Cuvée Speciale” of “Grand Cru” of “Grand Cuvée” of iets dergelijks tegen. Ondanks dat het bij wet verboden is om aanduidingen te gebruiken die voor verwarring kunnen zorgen, worden dit soort toeters en bellen nog regelmatig gebruikt. Laat je dus niet in de maling nemen als je een fles wijn koopt, en bedenk dat een fles wijn van € 3, – nog steeds een fles wijn van € 3, – is. Ook als er “Cuvée Speciale” voor staat.

 

Packaging_Design_Matsu_Wine

Het design 

Tot nu toe hebben we het vooral gehad over het literaire gedeelte van het wijnetiket, maar hoe zit het met het design? Zijn daar ook regels aan verbonden? Het antwoord hierop is nee, een wijnboer is hier vrij in en mag zijn etiket qua design helemaal zelf ontwerpen (of hiervoor een ontwerpbureau inschakelen natuurlijk).

Bij het ontwerp van een wijnetiket zullen de wijnboeren vaak hun doelgroep kiezen. Gaan ze voor een klassiek ontwerp of kiezen ze met een modern ontwerp voor een jongere generatie of willen ze een etiket voor verkoop in de horeca. Het komt ook voor dat een wijn met verschillende etiketten in de handel is. Op deze manier kan een wijnboer met dezelfde wijn verschillende doelgroepen bereiken en verschillende markten aanspreken.

 

Wijn kiezen

Veel mensen kiezen hun wijn op het uiterlijk van het etiket. In het kader van “het oog wil ook wat” is dat ook helemaal niet vreemd, maar een heel mooi etiket hoeft niet altijd een mooie wijn te betekenen.

Als niet ingewijde is het dan ook lastig om op het uiterlijk van het etiket een goede fles wijn te kiezen. Let daar dus niet te veel op. Regelmatig staan er in de supermarkt korte beschrijvingen bij een wijn. Hier staat meestal iets beschreven over het soort wijn. Is deze fruitig, droog, zoet, etc.

Dus weet je naar wat voor soort wijn je op zoek bent, kijk dan hiernaar of ga naar een wijnspeciaalzaak of slijter en vraag het aan een medewerker. En onthoud, het gaat altijd om de inhoud van de fles en niet de buitenkant.